Лични вещи на британски палач са в музея на Кипър

И това трябва да се помни!

Паметта на народа…, тя в никакъв случай не е кратка. И включва не само героите, но и палачите…

И докато в България животът показва, че историческата ни памет е кратка, а историята ни се пренаписва многократно в зависимост кой управлява, кипърци умеят да пазят своята народна памет, не само на героите, а и на народните убийци…

Лични вещи, собственост на британския екзекутор Хари Алън, чиято работа е била да изпълни девет смъртни присъди на кипърски бойци от EOKA през 1950 година са предадени на председателя на Парламента Янакис Омиру. Вещите са били купени от емигрант на търг за £ 1,100.

Находката включва лични фотографии, часовник Омега, две сребърни чаши, лични фотографии и подробен списък на деветте убити борци на EOKA с информация като колко секунди са били необходими да умрат и техните дати на раждане и смърт.

При получаване на вещите, г-н Омиру заяви, че са шокирани че държат в ръцете си вещи на прословутия британски екзекутор Хари Алън.Заяви, че те са доказателство за бруталността на колонизаторите към една страна, която се бори за свободата си. Г-н Омиру планира да предаде вещите на Националния музей.

В периода 1956-1957 година са екзекутирани изявени борци на кипърската съпротива ЕОКА – Михали Караулис, Андреас Димитриу, Андреас Закос, Иаков Патсасос, Харилаос Михаил, Михалис Кутсофас, Стелиос Мавроматис, Андреас Панагидес и Евагорас Паликаридес.

Всичко започва с една публикация във в-к Daily Mail от 12 май т.г., в която се казва, че на търг ще бъдат продадени вещите на британския екзекутор. Закупени са от британец, но организацията на кипърските емигранти в Англия успява да ги откупи от него.

Във вещите на палача има също две книги за живота на Хари Алън, със заглавието “Последният палач на Великобритания”, издадена от Музея на затворите в Англия и албум,  съдържащ снимки и подробности за убитите на цветна страница с каталогизиран списък с техните имена, снимки и цитати. По данни на Музея на затворите в Англия, палачът извършва 29 екзекуции на борци на ЕОКА и участва в още други 53.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*