Лимасол: Вчера асфалтът се затопли до 62 градуса

Блогърът Бора Маркович проведе интересен експеримент в Лимасол. Той измери до каква температура се нагряват колите и асфалта в центъра на града и я сравни с територията на парка.

Видеото е публикувано на 23 юли във Фейсбук.

https://www.facebook.com/boramarkovic/videos/794374195566971/?ref=embed_video&t=85

Маркович направи измервания с ръчен електронен термометър в 15:00 часа. В центъра на Лимасол по това време асфалтът се затопли до 62 градуса на слънце и до 42 градуса на сянка. Черна кола, случайно уловена от , него е загряла до 71 градуса, а бяла – до 48 градуса.

В парка горе-долу по същото време (в 15:10) асфалтът на слънце се затопли само до 53 градуса. На сянка температурата на асфалтовата настилка достигна 31 градуса. Накрая непокритата с асфалт земя на сянка се затопли само до 29 градуса.

„Почувствайте разликата, момчета. Дърветата, природата, сянката дават невероятна, удивителна разлика. Обърнете повече внимание на дърветата, природата и бъдещето на тази страна“, казва Бора Маркович във видеото си.

До 18 часа на 24 юли в Кипър отново е в сила жълто предупреждение заради високите температури на въздуха. Максималните стойности през този период ще бъдат 42 градуса във вътрешността и 32 градуса в планините.

В Никозия влажността ще бъде 18%, на брега – 45-68%. От 25 юли температурите ще започнат постепенно да се понижават, но все пак ще се задържат над средните климатични стойности за това време на годината.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*