Куялис: Убедихме ЕС, че сиренето Халуми е кипърско

Процесът на определяне на сиренето Халуми  като кипърски традиционен продукт е в напреднал етап, заяви в сряда министърът на земеделието Никос Куялис.

Правителството е подало молба до ЕС за определяне на Халуми като защитено наименование за произход (ЗНП) и според министъра, съответния файл в момента е в етап на превод, който е преминал всички необходими проверки от компетентната Генерална дирекция на Европейската комисия.

В рамките на следващите дни, досието на заявлението ще бъде публикувано в Официален вестник на ЕС,  каза още Куялис. Той добави, че това означава, че ЕС е убеден, че Халуми е традиционен кипърски продукт, което отваря пътя за статута му на  ЗНП.

Помолен да коментира участието на Турция във връзка с въпроса, министърът заяви, че Анкара се опитва да политизира един чисто технически въпрос, отбелязвайки, че Кипър работи усилено и ще бъде в състояние да преодолее всички препятствия.

Определянето на Халуми като традиционен кипърски продукт ще отвори нови хоризонти, възползвайки се от по-голям пазар, каза Куялис.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*