Кунева прави конкурс, който приятелката на Лукарски поиска

Вицепремиерът Меглена Кунева обяви конкурс с публично изслушване за избор на шеф на Агенцията за българите в чужбина, съобщиха от Министерския съвет.

Кандидатите ще бъдат изслушвани от комисия, пред която ще представят концепция за развитието на Агенцията.

Да бъде обявен конкурс за председател на Агенцията за българите в чужбина поиска бившият председател на Контролния съвет на партията на Кунева „Движение България на гражданите“ – Ива Йорданова, която е и жената до министъра на икономиката Божидар Лукарски.

Йорданова беше назначена за зам.-председател на Агенцията на българите в чужбина, след като временният директор на Агенцията Йордан Янев беше уволнен заради сигнали за нередности и занижен контрол от страна на Агенцията.

Така Йорданова пое временно управлението на ДАБЧ. След протест на българи в чужбина срещу назначаването й за зам.-председател обаче тя подаде оставка.

Тогава 30-годишната Ива Йорданова настоя председателят на Агенцията да се избира с конкурс и увери, че ще се кандидатира, тъй като смята, че е достатъчно компетентна.

Досега председателят на ДАБЧ се избираше с решение на кабинета и след заповед на премиера.

От Министерския съвет допълниха, че желаещите да участват в конкурса ще трябва да подадат документи до 20 януари 2015 г. Какъв ще е съставът на комисията обаче не се споменава. От МС уточняват само, че комисията ще приеме правила за изслушване, за да има равнопоставеност при явяването на кандидатите.

Десет дни след изслушването пък доклад за представянето на кандидатите ще бъде представен на вицепремиера.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*