КОТ подхвана високите летищни такси в Кипър

Предложението на КОТ (Кипърската организация по туризъм) на Кипър за намаляване на летищните такси беше посрещнато с лаконичен отговор вчера от ръководството на Хермес, които казаха, че има много причини, поради които авиокомпаниите и туроператорите не избират Кипър.

Генералния директор на КОТ – Marios Ханидес заяви пред репортери, че ще формулират официално предложение към Министерството на комуникациите за намаляване на летищните такси.

„Подобен ход ще помогне в усилията за развиване на туристическия продукт”, каза той, твърдейки, че летищните такси, начислявани от Hermes са много високи в сравнение с други европейски страни. Директорът заяви, че предложението ще бъде готово в рамките на един месец. Той прикани ръководството на Хермес за незабавна реакция, знаейки, че Hermes, заедно с държавата, вече предлагат стимули за 30-35 авиокомпании”.

Директорът на служба „Комуникации” на Хермес, г-н Асприс в писменоизявление заяви, че всички предложения и идеи относно начините за подобряване на конкурентоспособността на летищата на острова са добре дошли”, но трябва да са съобразени със споразумението за концесия с правителството на Кипър.

„В момента има пет схеми за стимулиране, и са достъпни за всички авиокомпании за ефективно намаляване на летищните такси, като в момента 35 авиокомпании се възползват от тези схеми и това доведе до растеж на пристигащите пътници на острова”, добави Aspris.

Дискусията относно летищните такси е продиктувана след коментар, направен от Майкъл О’Лиъри от Ryanair във вторник, заявявайки, че летищните такси в Кипър са сред най-високите в Европа и два пъти по-високи на летище Берлин

Разбираемо е, че високите летищни такси са една от причините Ryanair да престанат да използват летище Ларнака.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*