Кипър: SafePass няма да бъде дигитализиран, ще чакат Зеления пропуск на ЕС

Правителството реши да не пристъпи към дигитализацията на SafePass, а директно да приложи Зеления пропуск на ЕС, който се очаква да бъде приложен през юни.

В изявления пред CNA в четвъртък, заместник-министърът за научни изследвания и иновации Кириакос Кокинос заяви, че въз основа на последните данни Зеленият пропуск или сертификатът за цифров имунитет ще бъдат готови за въвеждане през втората половина на юни. Той добави, че дотогава Кипър ще използва SafePass, който ще продължи да бъде в печатен вид.

SafePass е необходим за влизане в зони като търговски центрове, ресторанти, кафенета, църкви, социални събития, хотели, спортни зали и т.н. Хората, които влизат, трябва да имат доказателства, че са били ваксинирани с поне една доза поне три седмици преди това или са били болни от Covid-19 през последните шест месеца или показват отрицателен тест – PCR или бърз тест, валиден за 72 часа.

Кокинос каза, че Green Pass ще бъде цифров, под формата на приложение, но отбеляза, че хората, които не са добри с новите технологии, ще могат да го отпечатват.

Зеленият пропуск ще бъде трансгранично приложение, целящо да улесни безопасното и свободно движение във всички европейски страни.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*