Кипър: Училищните униформи отново тема за дебати

Ще бъдат ли въведени отново задължителните униформи в кипърските училища?

Родителски организации и ученици са против въвеждането на стандартизирани училищни униформи, след като министърът на образованието Костас Кадис отбеляза, че този въпрос отново е в процес на обсъждане. Отговорът на министъра бе по повод отговор във връзка с инцидент с ученик, който е спрян от училище, защото бил с тесни дънки, въпреки уверението на майката, че това са единствените панталони на сина й, защото униформеният му панталон е бил скъсан.

Кадис каза, че въпросът с униформите се регулира от отделните училища, които работят в рамките на параметри, определени в рамките на отслабване на правилата преди няколко години.

Училищата сами решават тези параметри в консултации с асоциации и родителите на учениците, каза той.

“Освен това, ако някои ученици не спазват тези правила на училищата, те трябва да се справят с него,” каза той.

Министърът отбеляза, че темата с униформите е в процес на преразглеждане, с цел модернизиране. Много родители са повдигнали въпроса за възможността за стандартизиране.

Объркването започна преди 10 години, когато започнаха дискусиите дали училищните униформи трябва да бъдат премахнати.

През 2007-ма се взе решение за леко отклонение от приетите стари правила, позволиха се сини дънки и панталони в черно или тъмно сиво, поли и панталони в черно и сиво за момичетата и бели ризи, като официалните униформи останаха само за официалните училищни събития. Когато обаче става въпрос за дрес код, министерството не разполага с ясно определени насоки как учениците да са облечени еднакво и прилично.

Облекчаването на правилата са облекчили до известна степен родителите, които нямат възможност да харчат големи суми за училищни униформи всяка година, се казва в изявление на родителската асоциация.

Ръководителят на асоциацията на родителите в средното образование, Петрос Кулермос заяви, че те искат уеднаквяване на обличане, но не и връщането на униформите.

Той добави, че е имало проблем относно дрес кода, тъй като някои дрехи, приети от един директор тази година, може да не бъдат приети от негов приемник на следващата година, като по този начин допълнително натоварва финансово родителите.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*