Кипър ратифицира Конвенцията от Ланзароте

Кипър в четвъртък стана 35-ия член на Съвета на Европа, ратифицирал Конвенцията от Ланзароте, която постановява, защита на децата от сексуална злоупотреба и експлоатация.

В прессъобщение от Страсбург се казва, че международната конвенция ще влезе в сила от 1 юни.

Нейните цели са за превенция и борба със сексуалната експлоатация и сексуалното насилие на деца, както и за защита на правата на децата, жертви на сексуална експлоатация и сексуално насилие.

В допълнение, тя има за цел насърчаване на националното и международното сътрудничество срещу сексуална експлоатация и сексуално насилие на деца.

И за да се гарантира ефективното прилагане на разпоредбите й от страните, настоящата конвенция се създава специален механизъм за наблюдение.

Конвенцията на Съвета на Европа за закрила на децата от сексуална експлоатация и сексуално насилие, или както е известна още, Конвенцията от Ланзароте, е приета в България от ХLI Народно събрание на 2 ноември 2011 г.

Тя е изработена и приета от Съвета на Европа на 25 октомври 2007 година и има за цел да защити децата от сексуална експлоатация, в частност детската порнография и проституция, както и всички форми на сексуална злоупотреба с деца,
включително действия, които са извършени в чужбина и са разрушителни за здравето и психо-социалното развитие на децата.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*