Кипър: Пет училища ще станат примерни зелени училища

Пет училища ще станат примерни зелени училища благодарение на инвестиционна програма, насочена към устойчива енергия в образованието, съобщи министерството на образованието в сряда.

Чрез обща инвестиция от 2 милиона евро се очаква тези пет училища да се превърнат в образцови зелени училища в рамките на осем месеца.

Петте училища са гимназия Аг.Дометиос, основно училище Аг.Тримитиас, основно училище Дали и детски градини в Агланджа и Аг.Антониос.

Постепенно повече училища ще бъдат въведени в проекта „Деца“, с 20 милиона евро финансиране, отпуснато от програмата Thalia, чийто бюджет за инвестиции в зелени училища възлиза на 30 милиона евро.

Общо 162 училища от всички образователни степени са кандидатствали за енергийно обновяване, от които 144 отговарят на изискванията. Всички училища бяха оценени и класирани, като пет училища бяха избрани да се включат в проекта Pedia.

Това е емблематичен проект за Кипър, каза генералният директор на министерството Неофитос Пападопулос и добави, че той ще бъде отправна точка и за Европа.

„Всички очакваме с нетърпение да видим измерими резултати от зелената трансформация на училищните сгради“.

Финансираният от ЕС проект, наречен Насърчаване на енергийната ефективност и разработване на иновативни подходи в училищата, е част от инициатива за цялостно и последователно прилагане на устойчивото развитие и зеления преход в училищата.

Това се фокусира върху създаването на положителна среда в училищата чрез оформяне на характеристиките на училищните сгради (топлинен комфорт и осветление) като важни компоненти в екологичното и енергийно съзнание на всички участници в образователния процес, но главно като определящи фактори за осигуряване на качество за учене и подобряване на резултатите.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*