Кипър осъжда своеволията на Турция в нейната ИИЗ

Правителството в понеделник решително осъди новата незаконна дейност на Турция при източния бряг на Кипър, като заяви, че това е ескалация на продължаващото нарушение на суверенните права на Република Кипър.

В изявление правителството заяви, че “категорично осъжда” действията на Турция, които дойдоха два месеца след като Анкара започна сондажи за природен газ на западния бряг на острова.

Второто турски кораб, Yavuz, който се очаква да започне сондаж за петрол и природен газ близо до Кипър тази седмица, пристигна от североизточния бряг на острова в понеделник.

Турция вече има кораб за сондиране, „Фатих“, край западното крайбрежие на Кипър.

Правителството заяви, че действията на Турция са много сериозно нарушение на суверенитета на Република Кипър.

„Турция продължава да нарушава международното право, конвенционално и обичайно, без да обръща внимание на призивите на Европейския съюз и международната общност да прекратят незаконните си действия и да зачитат суверенните права на Република Кипър да изследват и използват природните си ресурси в своите морски зони ”, се казва в изявлението.

Те обвиняват Анкара, че отказва да участва в преговори, умишлено ги избягва с цел да създаде нов свършен факт.

Правителството заяви, че е парадоксално, че Турция отказва да признае Република Кипър, член на ЕС и ООН, която е сключила споразумения със съседните страни, “обвързва международното право и твърди, че действа с разрешение на незаконния окупационен режим”.

В изявлението се казва, че Анкара трябва да осъзнае, че единственият начин за справяне с проблемите, които създава, е чрез интензивен и решителен диалог въз основа на резолюциите на ООН и принципите на ЕС.

Източник: CNN

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*