Кипър няма да жали средства в борбата срещу тероризма

Министърът на правосъдието Йонас Николау заяви, че основен приоритет на министерството на правосъдието е борбата с тероризма и няма да се пестят средства в осигуряване безопасността и спокойствието на всички граждани.

В речта си по време на конференция „Глобална сигурност”, той каза, че силите за сигурност на острова са в постоянна тревога и ще предприемат всички необходими мерки за безопасност, особено сега в светлината на заплахите, пред които е изправена Европа от неотдавнашните нападения в Брюксел и Париж.

Борбата с тероризма е основен приоритет за министерството на правосъдието, което вече е изготвил национална стратегия за справяне с него.
Стратегията е на базата на четири основни стълба и засяга предотвратяване на екстремизма, защита на критичната инфраструктура на Републиката и уязвимите райони, следене за финансови злоупотреби като финансиране на терористични групировки, както и за предотвратяване и осуетяване на всякакви терористични атаки.

„Силите ни за сигурност са обучени в сътрудничество с други държави-членки на ЕС и трети страни, обмен на информация се прилага с Интерпол и Европол”, заяви Николау.
Това включва защита на пристанища, летища, контролно-пропускателни пунктове, както и буферната зона като цяло, чуждестранните посолства, училища, други институции и търговски центрове.

„Защитата на границите ни е от изключителна важност и основен приоритет за правителството, което е готово да вземе всички необходими решения, без значение от цената, за да осигури сигурността на страната”, добави още Николау в речта си.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*