Кипър: Министърът на труда иска промени в закона за ГМД

Министърът на труда иска промени в закона за гарантирани минимални доходи и иска от правителството правото да се справи с някои специални случаи, които не отговарят на критериите.

На брифинг в Министерството на труда, министър Емилианиду изтъкна, че всеки случай е различен и смята, че колкото и да се променя закона, не биха могли да се обхванат някои специални случаи, които не отговарят на изискванията.

Коментирайки по същия въпрос, през март миналата година парламентът промени първоначалното законодателство, което позволи на министъра да издава укази, когато е необходимо.

Има стотици специални случаи, които не могат да бъдат решени, защото министърът или кабинетът не разполагат с правото да издава укази, добави тя.

“Когато беше представен законопроектът ГМД, ние знаехме, че всеки случай трябва да се разглежда в съответствие с неговите данни,” каза тя.

Тя посочи пред депутатите пример за чуждестранна жена, чийто кипърски съпруг я е изоставил с две малолетни деца, и че не може да я подкрепи, защото не отговаря на критериите за социални помощи.

По закон се дават социални помощи на граждани на Кипър на възраст над 28 години, да нямат над  € 5,000 в банката или собствен имот на стойност над € 100 000 – с изключение на първо жилище.

Други граждани на ЕС и трети страни, също имат право на социални помощи при определени условия, като едната е непрекъснато и законно пребиваване в Кипър в продължение на пет години.

ГМД беше въведен миналата година, на мястото на предишната система на квоти за обществено подпомагане.

Министърът заяви, че дадено лице може да кандидатства отново за ГМД, ако неговите спестявания са били изразходвани за разходи за живот.

След въвеждането му, властите са изследвали 39 498 заявления – 17144 от кипърци, 20 675 от получателите на държавните помощи, 641 от други граждани на ЕС, и 1038 от граждани на трети страни, в това число политически бежанци и жертви на трафик.

За първи път 7500 семейства, представляващи 17 000 физически лица, получават помощ, каза министърът.

Около 2000 заявления за държавни помощи са били първоначално отхвърлени, тъй като не отговарят на изискванията.

Относно предложението за понижаване на възрастовата граница, министърът заяви, че тази промяна би струвала допълнително 11 млн.евро на година.

Разходите за нови получатели е € 42 млн. годишно или € 3.5 млн. на месец. Допълнително шест милиона ще бъдат изплатени със задна дата.
Общо разходите за година за ГМД са 160 милиона евро.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*