Кипър: Министрите да изготвят национална стратегия за защита на децата

Днес Кабинетът разпореди създаването на Комитет на министрите, за да изготвят стратегия за защита на децата от сексуална експлоатация, сексуално насилие и детска порнография

Комитетът ще се състои от министрите на труда, образованието, здравеопазването и правосъдието, а стратегията трябва да бъде звършена до края на 2015 г., се казва в изявлението.

Националната стратегия трябва строго да се придържа към разпоредбите на Съвета на Европа и съобразена с Конвенцията в Ланзароте, защитавайки децата от сексуална експлоатация, насилие и порнография.

Има увеличаване броя на случаите на сексуално насилие над деца, докладвани на полицията и на броя на хората, арестувани за притежание на детска порнография.

Министърът на правосъдието Йонас Николау заяви миналия месец, че през първите три месеца на тази година, полицейското звено за борба с престъпленията в кибернетичното пространство откликна на 79 случаи на детска порнография в сравнение с 106 случая през 2014 г. и 23 дела през 2013.

Според активисти, едно от всеки пет деца в Европа и Кипър са били или ще бъдат жертва на някаква форма на сексуално насилие или експлоатация.

Според Световната здравна организация в случаите на сексуално малтретиране и липса на грижи за деца, 85-95 на сто от извършителите са хора, които жертвата познава и им вярва.

Конвенцията от Ланзароте, създадена през 2007 г. от Европейския съвет, проправи пътя за прилагане на мерки и добри практики, които защитават правата на децата и осигуряват тяхното благоденствие във всеки сектор на обществото.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*