Кипър: Какво ще ни донесе срещата в Москва

По време на визитата си в Москва президентът Анастасиадис  ще се срещне с руския лидер Владимир Путин и министър-председателя Дмитрий Медведев

Днес започна официалното посещение на президента Анастасиадис в Русия. Със сигурност кипърският президент ще бъде изправен пред труден избор – Русия или ЕС и САЩ.

И в двата случая, цената може да е висока, а ползите несигурни. Русия е един основните източници на туристите в Кипър, а руските предприятия със седалище в Кипър правят по-голямата част от “офшорния сектор”, който представлява около 15% БВП на Кипър.

Руската икономика преживя сериозни сътресения от комбинацията от спад в цените на петрола и природния газ, която е основна стока за износ за страната и пострада сериозно от европейските и американските санкции заради ролята им в конфликта в Украйна, което доведе до обезценяване на рублата. В резултат на това по-малко туристи се очаква да посетят Кипър тази година в сравнение с 2014 година.

Също така, нов руски закон, който влезе в сила на 1 януари, ограничава данъчните облекчения за руските компании, регистрирани в Кипър и на други места извън Русия, и това може да се отрази на по-нататъшното им присъствие на острова.

От друга страна, Кипър е член на Европейския съюз, и има тесни икономически и политически връзки с останалата част на Европа, след като се съгласи с условията на € 10 млрд международна спасителна програма през март 2013, за да спаси банковата система и страната от фалит.

В същото време, Кипър разчита основно на западноевропейски и американски компании в усилията си за оползотворяване на потвърдени и вероятни въглеводородните ресурси в нейната изключителна икономическа зона.Турция оспорва правото на Кипър да разработва и използва въглеводороди в ИИЗ на страната и през октомври изпрати своя кораб Barbaros да извърши сеизмични проучвания в кипърската изключителна икономическа зона.

“Въпросът не е в това, което може да направи Русия за нас – ние знаем добре какво може да направи, по-важно е това, което можем ние да направим за Русия”, каза председателят на влиятелна бизнес група, който пожела анонимност. “Зависи какво ще поискат в замяна, обменът не е толкова икономически, колкото политически”, каза той. „Ако ние предложим подкрепа на Русия, може да имаме някои икономически ползи, като отлагането на закона за де-офшоризиране и по-благоприятно третиране на Кипър по отношение на този закон, което може да помогне да се запази руското присъствие в Кипър, което от своя страна би било голямо предимство”,  добави председателят на бизнес групата.

“Кипър е твърде малък, за да се кара с Европа, но твърде важен за Русия. Русия може да използва Кипър като средство за предварително подобряване на отношенията с Европа “.

“Имахме много руски капитали в страната, орязахме ги, взехме им парите, нарекохме ги перачи на пари, обидихме ги, но те са все още в Кипър. Всичко това Великобритания може да си го позволи, но за нас би било равно на катастрофа.

Правителственият говорител Никос Христодулидис потвърди позицията на Кипър в интервю пред CyBC, че санкциите досега не са успели да създадат очакваните резултати, и добави, че дипломацията може да доведе до разрешаване на конфликта в Украйна.

В същото време, той заяви, че отношенията на Москва с Анкара може да помогнат да се постигне напредък в кипърския проблем.

Кипър ще се върна на масата за преговори за обединение когато се създадат подходящи условия.

CNA

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*