Кипър и Израел подписаха споразумение за сътрудничество в областта на бъбречните трансплантации  

 

Споразумението бе подписано от министъра на здравеопазването  Памборидис и неговия израелски колега Яков Литоман в рамките на първата тристранна здравна среща между Кипър, Гърция и Израел.

Споразумението бе подписано в Президентския дворец след двустранна среща между двамата министри.

Министрите на здравеопазването от Кипър, Гърция и Израел бяха приети по-рано от президента Никос Анастасиадес.

Сътрудничеството между двете страни създава по-голям брой потенциални донори и увеличава шансовете за успешен обмен на органи между двойки донори-получатели. Програмата има за цел да помогне на пациентите, нуждаещи се от бъбречна трансплантация, и да има налични живи донори.

Меморандумът е резултат от съвместно усилие между специалистите в областта на трансплантациите от двете страни, както и от Центъра за трансплантации на държавата Израел и от Съвета по трансплантации на Кипър.

“Това е важно медицинско споразумение, което може да спаси живота на кипърци и израелци”, каза Литзман.

“Изключителните резултати на Кипърския трансплантационен център са признати на международно ниво, факт, който се потвърждава и от подписаното днес сътрудничество с Израел – страна с добре познат опит в областта на трансплантациите”, каза Памборидис.

Трите министри издадоха съвместна декларация за намерението си да сътрудничат по здравни въпроси. Те включват здравните ефекти от обезсоляването на водите и замърсяването на въздуха; Аварийна готовност за съвместна дейност по време на епидемии на болести, природни и причинени от човека бедствия; Насърчаване на здравето, взаимно закупуване или съхранение и резервни запаси от фармацевтични продукти, кръвни продукти и ваксини за рутинна и аварийна употреба.

Състояха се и двустранни срещи между министрите на Кипър и Гърция, а по-късно между Гърция и Израел.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*