Кипър и Египет подписаха Меморандум за сътрудничество и разбирателство

Днес Кипър и Египет подписаха Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на нефт и газ.

Споразумението беше подписано в Египет от енергийния министър Йоргос Лакорутис и египетския му колега Шериф Исмаил в присъствието на египетския премиер Ибрахим Махлаб.

Споразумението предвижда сътрудничество между двете страни в разработването и експлоатацията на газовото находище в кипърската ИИЗ  “Афродита” в блок 12, използване на газовата инфраструктура в Египет за взаимна полза на двете страни.

По-специално, Меморандумът за разбирателство разрешава египетския NaturalGasHoldingCompany (EGAS) и кипърската Company (СНС) ООД да проучат технически решения за транспортиране на природен газ, чрез директен морски тръбопровод, от областта на Афродита в Египет.

“Това ще оптимизира използването на газовата инфраструктура и постигане на ползи за Кипър и Египет”, се казва в изявление от президентския дворец.

Предстои сключване на споразумение за експлоатация на находището в рамките на шест месеца от датата на подписване на настоящия меморандум.

Меморандумът за разбирателство е важна стъпка към засилване на сътрудничеството между Египет и Кипър в областта на нефт и газ, което още повече ще задълбочи приятелските отношения между двете страни.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*