Кипър: Акция срещу шофьори, употребили алкохол

От 11 до 17 декември полицията провежда акция за контрол на алкохол в кръвта на водачите. Шофирането в нетрезво състояние остава една от водещите причини за фатални и тежки пътнотранспортни произшествия.

Алкохолът намалява бдителността и скоростта на реакция на водача. Статистиката показва, че значителна част от всички смъртни случаи по пътищата в Европейския съюз се дължат на шофиране в нетрезво състояние.

Наред с небрежното шофиране и невниманието, шофирането в нетрезво състояние е водещата причина за фатални катастрофи между 2020 г. и 2022 г., съответно с 15,7% и 13,4%.

От 11-17 декември кипърската полиция ще засили проверките на пътя за контрол на водачите под въздействието на алкохол. Акциите ще бъдат денонощни и ще обхванат цялата пътна мрежа на страната.

Същевременно ще се извършват засилени проверки на водачи, шофиращи в нетрезво състояние, и в други европейски страни. Така се провежда една общоевропейска акция под егидата на Европейската мрежа на пътната полиция, в която Кипърската полиция е активен член.

Полицията се фокусира и върху други нарушения, които са водещи причини за фатални и тежки катастрофи: превишена скорост, колани, използване на мобилен телефон по време на шофиране и мотоциклетисти, които не носят предпазна каска.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*