И Германия се присъединява в усилията за решаване на кипърския въпрос

Председателят на кипърския парламент дава положителна оценка на посещението и срещите си в Берлин по отношение на по-активната роля на ЕС в усилията за решаване на кипърския въпрос.

По време на срещите му са разменени мнения относно изборите в Турция и необходимостта от политики на ЕС за насочване на развитието на страните от съюза, тревожните събития и стабилизиращата роля на Кипър в региона.

CNA_Fc57673f48cba4d3f89e3fc5b5c8382aa-e1433771632829При посещението си, той се срещна с германския си колега Норберт Ламерт и вчера има работен обяд със зам.министъра на външните работи за Европа,  Майкъл Рот.

Според г-н Омиру „и двете срещи бяха изключително полезни, защото бе дадена възможност те да се информират за възможностите в резултат на решение на кипърския проблем с подновяването на преговорите”, на които той е подчертал, че решаването на кипърския проблем се крие в Анкара.

Председателят също така заяви, че по време на срещите си е имал възможност за обмен на мнения “за ролята на специфични практики, че ЕС трябва да назначи специален пратеник, който да контролира обсъжданията в контекста на европейската правна култура и европейското право на ЕС.

На срещите е обсъдена и ситуацията в района, която е силно дестабилизирана предвид ИД, джихадистите в Сирия, Ирак, Либия и Йемен, които са заплаха не само за региона, но и за целия ЕС.

По отношение на икономическите въпроси, г-н Омир подчерта позицията си, че “ЕС ще трябва да преминат от политиките за строги икономии в политики за развитие на създаването на нови работни места и условия за формиране на социално сближаване, а също така и да се преодолее пропастта между държавите-членки на еврозоната. Защото финансовата стабилност в страните от ЕС е разнопосочна от гледна точка на икономически възможности и растеж и появата на беден Юг и богат Север е обезпокоителна.

Днес, вторник председателят на кипърския парламент се завръща на острова.

CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*