Индия готова да признае всички роми по света

Ако това стане факт, над 20 милиона роми, които в момента живеят в 30 различни държави ще могат да се нарекат индийци

romiИндийското правителство е готово да признае ромите за част от индийската диаспора.

Диаспора, това е термин, който обозначава обособена етническа общност, която живее за постоянно време извън историческата си родина.

Новината за това дойде от индийското правителство:

„Вие сте синове на Индия, които сте мигрирали и живели в трудни условия в чужди краища в продължение на много векове, но въпреки това сте поддържали вашата индийска идентичност“, заяви външния министър на страната Сушма Сварадж, цитиран от Агенция „Фокус“.

Ако това решение стане факт, над 20 милиона роми, които са родени и живеят в 30 различни държави по света, вече ще могат без притеснение да се наричат индийци.

С опитите на страната да приобщи ромите по света, Индия на практика признава всички роми за потомци и съотечественици на индийците.

 romi (1)

Малко предистория и как идват в Европа

Предците на днешните роми в Европа са пристигнали на континента по-рано, отколкото се смяташе досега, твърди международен екип учени, включително от България. Първите роми са дошли от Северна Индия преди около 1500 години, смятат специалисти по генетика.
В много части на Европа те все още са пренебрегвани като пришълци и възприемани най-вече като екзотичен източник на музика и танци, но ако се вярва на данните, ромите са били тук от повече от хилядолетие и половина.
Генният анализ на 13 групи цигани от цяла Европа, публикуван в списание Current Biology, показва, че първите от тях са стъпили в Европа на Балканите. След това преди около 9 века е започнало разселването им, твърдят от испанския Институт по еволюционна биология, цитирани от лондонския в.”Гардиън”.
“Вече има няколко лингвистични изследвания с доказателства, сочещи към Индия. Същото важи и за генетичните проучвания, макар че те са неточни относно това кога и къде (са пристигнали). Сега можем да видим, че са дошли на една единствена вълна от Северозападна Индия преди около 1500 години”, казва Давид Комас, който ръководи екипа.
Първоначално се е смятало, че циганите пристигат от Египет и дори на Запад в някои езици първоначално ги наричат “египтяни”. Ранните свидетелства ги представят като скитащи се номадски общности, известни с музикалния си талант и умението да дресират коне.
Те пристигат в Испания през ХV век или по-рано, като документи разказват за десетки роми, пътуващи заедно и често предвождани от “граф” или “херцог”, прогонвани или затваряни заради нежеланието им да се откажат от езика или начина си на живот. Родила се и легенда, че за изгонени от Египет заради това, че се опитали да скрият Исус Христос.
Новото проучване разполага пристигането им в Европа в VІ век. По това време още не съществува България, а Западна Европа е съвсем в началото на времената след изчезването на Римската империя.
В карта за разселването и концентрацията им, съпровождаща публикацията, се вижда, че най-ранното известно на историците споменаване на ромите е в Сърбия в средата на ХІV век и в България – в 1378г.
Друга илюстрация показва районите Мегавал и Кашмирски Пандит по границата между днешните Индия и Пакистан като мястото, от което най-вероятно са тръгнали предците на европейските роми.
Днес циганите са из целия континент, наброяват около 11 милиона и са най-голямото етническо малцинство. Представата, че обикалят в кервани, вече е архаична – повечето от тях отдавна са уседнали. Проучването, публикувано в Current Biology, показва още, че ромите са се смесили с европейците и това важи особено за Северна и Западна Европа, казва Комас.

2 коментара

  1. Историята която знам аз за циганите е следната: Преди хиляди години един махараджа на Индия се влюбил в принцеса на Египет. И въпреки забраната на баща си той тръгнал със своите роби да я поиска за жена. Фараонът изгонил индийският принц. Но тъй като с принцесата се обичали, организирали бягство вечерта. И така египетската принцеса със своите слугини избягала с индийския принц. Те се пътували от страна на страна, докато стигнали до реката Цинг. Мястото било плодородно и решили да се заселят там. Слугите на принца се оженили за слугините на принцесата. И тъй като живеели покрай реката Цинг ги наричали-цигани. След много години по тези земи започнали войни и циганите се разпръснали по всички краища на света .Но си запазили името. Циганите в действителност са 50% индийци и 50% египтяни.

  2. Имаш право Теди. Преди много години за тяхна родина се сочеше Египет. Във всяка история и легенда има много зрънца истина.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*