Иван Нейков: От Гърция ще ни залее вълна от безработни българи

Б.Р. Ще се повтори познатият ни до болка модел от Кипър. Докато 2012-та в Кипър пребиваваха повече от 60 хиляди българи, в момента има не повече от 25-30 хиляди наши сънародници, изкарващи прехраната си на острова, работещи за малки пари, колкото да оцелеят.

Едни тръгнаха за родината, но само след няколко месеца търсеха възможност да се върнат на нова работа. По-младите поеха път към Англия, Германия и северните страни, но хората над 50 години се вляха в безкрайните списъци на безработни в родината ни. Същото ще стане с хилядите домашни помощници в Гърция и всички на възраст над 50, възрастта на обречените, нямащи шанс да заработят на трудов договор.

Ivan NeikovХиляди българи ще загубят работата си в Гърция и ще се завърнат у нас. Те ще престанат да бъдат донори на своите семейства, а и на българската икономика. Родният пазар на труда не е в състояние да поеме още безработни.

Това заяви председателят на УС на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков пред 24 часа.

“Вече никой не знае колко стотин хиляди са работещите в Гърция българи. Историята на българската миграция в последните 25 години показва, че когато една икономика изпадне в криза, първите работници, на които се показва вратата, са именно чуждестранните”, обяснява Нейков. По думите му в следващите 6 месеца можем да очакваме 5-7% свиване на гръцката икономика, а наесен да сме готови да очакваме много безработни хора.

unemployment221Според него, преките ефекти в социалната сфера ще бъдат поне два. Единият е, че тези хора ще се окажат неподготвени за българския пазар на труда. В България не се предлагат такива работни места, на каквито те са работили с години в Гърция. Освен това въпреки положителната тенденция, официалната безработица в България все още е над 10%. Ако прибавим и тези 180 хил. отчаяни хора, които не се регистрират в бюрата по труда, безработицата ще надхвърли 15-16%. Тоест пазарът на труда в момента няма капацитета да приеме хиляди нови хора, които търсят работа.

 

3 коментара

  1. sluwame saMO GLUPOSTI OT TEZI NAWI POLITICI NE STAVAT ZA NIWTO;;;;;;;;ELATE I VIGTE KAK SE GIVEE V 4UGBINA I TOGAVA ZIMAITE KOMENTARI OT TAKIVA KATO TOZIIIIIIIIIIIIII

    • Александър, познаваме живота в чужбина, ние също не сме в родината от много години. Материалът не обижда никого, просто една констатация какво ще се случи, ако емигрантите от Гърция се завърнат в България завинаги.

  2. Ясно става, че ще има уволнени и съкратени българи в Кипър като мен, чийто обезщетения при съкращения биха улеснили преживяването или развитието ни за близко или далечно бъдеще. Имайки в предвид отчайващата безработица, поне да има отговорна организация, която да се грижи за това, съблюдавайки да не се измислят/фабрикуват от работодатели причини за недоплащане и да няма пречки за спазването на законите и от страна на работодателите за изплащането (получаването) на възнаграждения+обезщетения в пълен размер. Не съм доволен от DEOK, опитват се да ми вменят че ми е издължено всичко. От SEK-Лимасол обясниха че агента не е действал правилно и не е трябвало да приема от самото начало изложените причини но Стела от “СЕК” не можела да ми помогне, остава лично да си наема адвокат-кипърец и да крам “гарван гарвану уко да вади” и след това посолоството…
    Аз да няма да живея 300 години, че ме мотаят така, има и други хора жертви и мълчаливи такива които не получават възможността от отговорната институция да се раздрънкат да издънят хубаво всички подобни нередности в функционирането на контролните органи както за вътрешен правилник във фирмите така и груби нарушения неплащане на възнаграждения и много видове документни “игри”;”гимнастики”

    НЕ ЖЕЛАЯ ДА УЧА ПРАВО!Благодаря все пак на бившият си работодател за неволният урок(ама и парите си искам)
    Господари на ефира като ги е страх от самолета.. в Гърция има фалити да си земат корабче има много хора да се ръчкат с микрофон пред камера.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*