Законопроект за регулиране на банковите такси

Законопроект за регулиране на банковите такси, който е насочен към защита на кредитополучателите, и законопроект за платежоспособността на застрахователните компании ще бъде внесен за разглеждане в четвъртък на пленума на парламента.

В изказване след среща на Търговската комисията, нейният председател Захария Захариу каза, че законопроекта за банковите такси „ще създаде рамка на доверие между банковата система и кредитополучателя чрез изчисляване на лихвено плащане на заема при 365 дни”. На второ място, каза той, законопроектът ще забрани таксите които не са предвидени и упоменати в договорите, и на трето място, вече няма да бъде позволено прекратяването на договора за кредит от страна на банките без никакъв повод.

Депутатът от АКЕЛ Янакис Гавриел каза по отношение на банковите такси, че партията му подготвя нов законопроект, защото ако Асоциацията на Кипърските Банки не разберат, че без доверието на кредитополучателите не е възможно да има банкова система. Той добави, че неговата партия ще изчака да види дали новият законопроект ще бъде гласуван и тогава ще предложат нов, но е „тъжно, че Министерството на финансите се опитва да защити банките, а не кредитополучателите”.

Относно правилата за платежоспособност на застрахователните компании, Захариу каза, че законопроектът е насочен към хармонизиране на националното законодателство със съответната директива на ЕС за регулиране на застрахователната индустрия, както и изчисляването на резервите на застрахователните компании, така че застрахованият да бъде сигурен, че има достатъчно средства. Този законопроект трябва да бъде приет на 11 април.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*