Ейде ще се срещне с Акънджъ преди да отпътува, Анастасиадис не е потвърдил

Специалният съветник на ООН Еспан Барт Ейде ще се срещне с лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ в четвъртък сутринта преди официалното си обръщение на приема за сбогом същата вечер.

Беше потвърдено също, че Акънджъ ще присъства. Президентът Никос Анастасиадис не потвърди, че ще бъде там. Ако отиде, ще бъде първият път, когато лидерите ще се срещнат, откакто преговорите се провалиха. Посещението на Ейде в Кипър тази седмица ще бъде последното му официално преди да напускане поста, за да продължи изборите в родната си страна. Изпратени са покани до дипломати, военни и полицейски служители за последния прием на Ейде. Ейде потвърди в интервю за всекидневника „Политис“, че ще замине за изборите в Норвегия през септември. Но въпреки че норвежкият дипломат не е планирал отново да се върне в Кипър в ролята си на специален съветник на генералния секретар на ООН, той ще остане на поста за момента, тъй като той и неговият екип изготвят доклада за мирните преговори в Кипър.

Ейде пое поста през август 2014 г. Той успя да доближи двете страни по-близо от всякога в много от нерешените въпроси и посредничи за две международни конференции и три двустранни сесии в Швейцария, но не успя да направи това, което често наричат „последната миля“.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*