Държавата губи по 1 млн. на месец от монопола на гръцкия гигант „ОПАП“

 

Националният орган за хазарта и залозите е в процес на блокиране на около 2500 онлайн сайтове за залагания. Беше обсъдено заедно с финансовата комисия и споразумението с Гърция, което дава на гиганта „Опап“ монопол върху лотарийните игри в Кипър, което според главния одитор държавата губи по 1 млн. на месец. Споразумението с  гръцкия гигант „Опап“ за монопол върху лотарийните игри действа против Кипър. „Докато Републиката отлага прекратяването на това неприемливо съгласие, тя губи 1 милион евро на месец“, каза Одисеас Михаелидес, председател на антимонополната комисия към парламента. Въз основа на междудържавно споразумение, подписано от Кипър и Гърция – подновено през 2003г.- ОПАП е единствената компания, която може да извършва лотарийни игри на острова.

През 2013г., ОПАП е приватизирана, Европейската комисия започна процедура срещу Кипър за монополното положение на ОПАП, което е нарушило законите на ЕС за конкуренцията.

Разработва се нов законопроект, който предвижда изключителните права да бъдат предоставени на един доставчик в Кипър за определен период от време и при определени условия. Освен това се посочва, че доставчикът трябва да плати на държавата 24% данък върху брутните печалби (за сравнение, ОПАП плаща 30% данък в Гърция), или най-малко 20 милиона евро на година, в зависимост от това, което е по-голямо. Съгласно действащия режим, ОПАП Кипър плаща около 10 милиона евро в данъци – което означава, че в момента се изпускат потенциални допълнителни данъчни приходи от 10 милиона евро годишно, каза генералния одитор. Според доклади, докато за 2013г. приходите на държавата от ОПАП е средно около 10 милиона евро годишно, но за същия период брутните постъпления на ОПАП скочиха над 50 милиона евро до почти 200 милиона евро.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*