“До две години медицинските документи на хартия ще са минало”

До две години документацията в държавните болници трябва да бъде минало, заяви здравния министър Филипос Патсалис. Проектът Електронно здравеопазване е на стойност 35 милиона евро и е финансиран от ЕС.

Информацията за пациента, която до сега се съхранява на хартиени носители, вече е в електронни файлове в държавните болници, каза министърът. Предвижда се работата да се извършва по електронен път, така че лекарите могат да имат достъп до всичко, което им е необходимо по отношение на данните на пациента –  медицинска история, анализи, рентгенографии, бележки и предписания. За да се избегне дублирането и евентуални грешки, данните ще бъдат сверени и лекарите ще разполагат с цялата информация вече в електронен вариант.

В същото време, каза той, всички електронни, административни, финансови и счетоводни данни ще бъдат обработвани чрез програмата Електронно здравеопазване.

“Ние ще имаме по-добра представа за това, с което разполагаме, ще можем да имаме по-добър контрол и управление, защото всичко, свързано със здравето, било то от медицински, научен, административен и финансов характер ще бъде в електронен формат, който ще е на разположение на лекарите,” добави той.

E-здравеопазване, добави той, може да бъде свързано със системата на частния сектор, както и с Националната здравна мрежа, когато тя заработи.

Министърът каза, че това ще доведе до огромни спестявания и ще се избегне дублиране.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*