Доклад съобщава, че Вароша ще се отвори отново до края на 2018 г.

Заграденият град Вароша на север ще бъде отворен отново до края на 2018 г., заяви в понеделник кипърския турски журналист за „Кибрис“ Мехмет Хасгулер.

Хасгулер, споменава в „Кибрис“ доклада за плана Анан и консултиран от  Дервиш Ероглу, бившия кипърския турски лидер, че „кипърските турски власти под ръководството на Турция ще отворят най-малко половината от хотелите в заградената област Фамагуста за туризъм до края на 2018 г“.

„Решенията за Вароша бяха взети по време на посещението на делегация на туризма от родината. Едно от тях е, че най-малко половината от съоръженията ще бъдат отворени за туризъм до края на 2018г. Единственото липсващо нещо е, че не може да се намери достатъчно персонал“.

Според Хасгулер само един хотел Salaminia Tower е бил частично повреден по време на турската инвазия през 1974 г., а останалите хотели, магазини, ресторанти и супермаркети остават буквално недокоснати. Въпреки липсата на официални коментари по въпроса, турският кипърски „кабинет“ през септември реши да прехвърли контрола върху част от Вароша от турските военни към кипърското турско „министерство на туризма“.

В решението се казва, че „зоната, оцветена в зелено на картата в района на Фамагуста, вече няма да бъде класифицирана като военна зона и е предадена на кипърските турски власти“.

Кипърски турски източници съобщиха, че точната област, обхваната от решението, все още не е определена.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*