Договорът за фериботната услуга Кипър-Гърция е подновен за още три години

Договорът за фериботната услуга Кипър-Гърция е подновен за още три години.

Правителството обяви в петък, че започва обществена консултация със заинтересованите страни с цел приемане на Национална стратегия за круизен туризъм, за да се възползва от това, което се очертава като доходоносна алтернатива в туристическия сектор.

Връзката беше възприета от пътуващите първата година и постигна успех, надминавайки всички очаквания и създавайки нов сегмент от туристическия пазар за онези, които желаят да пътуват до и от Кипър и останалата част от континентална Европа с личните си автомобили и двуколесни.

Министерството каза, че маршрутът обслужва и тези, които се сблъскват с трудности при пътуване със самолет по медицински причини или поради възраст или страх от летене .

От първото плаване през юни 2022 г. досега повече от 21 000 пътници са използвали фериботната услуга, която също е транспортирала над 7000 автомобила и 700 домашни любимци.

Тазгодишната услуга беше възобновена на 29 май, когато Daleela, плаващ под кипърски флаг, напусна терминала на DP World на пристанище Лимасол.

Последните заминаващи пътувания за тази година ще тръгнат от пристанище Лимасол на 1 септември и ще се върнат на 3 септември, отчитайки ръст спрямо 2023 година

Що се отнася до националната стратегия за превръщането на острова в круизен център, правителството каза, че общественото обсъждане ще продължи до 6 септември с краен срок до 23:59 часа.

Причината за стартирането на инициативата, се казва в него, е „признаването на потенциала и перспективите на круизния туризъм за подобряване на икономическото развитие, създаването на работни места, утвърждавайки Кипър като круизна дестинация.