Добрата новина: Наши деца пътуват за Рим

 

2На 22 май т.г. осемнадесет деца от българското съботно-неделно училище „Д-р П.Берон” в Ларнака ще отпътуват за Рим за участие в майските празници, посветени на 24 май.

В инициативата участват седем училища от Испания, пет от Италия, едно училище от Австрия, две от Великобритания, Франция – едно и от Кипър едно.

Участието на децата от Кипър стана възможно, благодарение на голямата подкрепа, която получиха от българската общност на острова на концерта, който изнесоха в Ларнака на Цветница. Голяма част от разходите по пътуването бяха покрити от постъпленията от концерта с името “За усмивката на децата”, а остатъка бе поет от родителите на децата.

Организаторите са подготвили изключително интензивна програма и вярваме, че децата ни ще се върнат с невероятни впечатления и много нови приятели от други български училища в Европа.

Българската делегация се състои от 318 участника, като ще има представители на Пловдивския Университет и вестник Аз Буки, които са медиен партньор на събитието.

Още на 22 май българската делегация ще посети Ватиканските музеи, като особено внимание ще бъде отделено на тракийските следи в папските колекции.

На 23-ти май в програмата е предвидено посещение на базиликата „Св.Петър”, като на площад „Св.Петър” всички участници ще изпеят химна „Върви народе възродени”, а изпълнението ще бъде заснето. В този ден те ще посетят църквата „Сан Лоренцо”, в която се помещава българското училище „Асен и Илия Пейкови”, планирана е опознавателна разходка по българските следи в Рим с поклонение пред паметника на Капитан Петко войвода, църквата „Сан Бартоломео”, българската църква „Св.Павел” на площад Кампо дей Фиори, , площад Навона, Пантеона, храма на Адриан, колоната на Марк Аврелий и разходка по най-дългата търговска улица в Рим с 4 км магазини.

На 24 май предстои най-хубавото от това удивително пътешествие в столицата на знаменитата римска империя и християнството – Капитолийския площад, форумите на Цезар, Август и Траян, Колизеума, площад „Асен Пейков”, Златния палат на Нерон, Санта Праседе, където са живели Солунските  братя и където умира Константин-Кирил Философ, Санта Мария Маджоре, където за първи път е четена литургия на старославянски език, поклонение на гроба на Св.Кирил, литургия в базиликата „Сан Клементе”, където българската делегация ще изпее отново химна „Върви народе възродени”, посещение на паметника на Иван Вазов. Вечерта цялата делегация ще присъства на традиционния прием в посолството на РБългария в Рим.

Няма как да не се възхитим на този невероятен тур, като в рамките на само три дни, нашите деца ще имат уникалната възможност да посетят местата, за които са чели и гледали във филмите, да се докоснат до хилядолетни обелиски, паметници на човешката история и творчеството на знаменити личности.

От сърце им пожелаваме прекрасно пътуване и хубави емоции, защото това пътуване ще бъде най-дългия урок по история, за който ще ни разкажат в снимки, когато се завърнат.

Бог да е с вас!

Снимки: Местата, които ще посетят нашите деца

Архивни снимки на “Българският Вестник” в Кипър

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*