Днес честваме 107 години от обявяването на независимостта на България

Велико Търново е център на тържествата

През целия ден днес там ще има свободен достъп до всички исторически обекти и забележителности, свързани с обявяването на независимостта, в това число музеите “Нова история” и “Затвор”, както и храмът “Св. Четиридесет мъченици” и историческата крепост “Царевец”.

По инициатива на Регионалния исторически музей през деня ще бъдат организирани екскурзоводски обиколки “По стъпките на българската държавност”.

Празничният ден ще започне с литургия, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий в църквата “Св. Четиридесет мъченици”, съобщиха от общинската администрация.

Там ще бъде прочетен Манифестът, с който цар Фердинанд обявява Независимостта на българската държава на 22 септември 1908 година.

Тържествената заря-проверка, посветена на Независимостта, ще се състои на площад “Цар Асен”, пред крепостта “Царевец”, от 19.30 часа.

Празничният ден ще завърши със спектакъла “Царевград Търнов – звук и светлина”.

Независимостта на България е провъзгласена с манифест на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 г. в църквата “Св. Четиридесет мъченици” в старопрестолния град Велико Търново. Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението до независимостта на България държавата е трибутарно княжество.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*