Днес почитаме Свети Пантелеймон

Професионален празник на лекари и аптекари

Православната църква почита на този ден св. Пантелеймон.

Св. Пантелеймон великомъченик от град Никомидия, пострадал през 296 година, през царуването на Максимиан Херкул. Според житието му той бил отначало езичник и носел името Пантолеон (от гръцки – Лъв във всичко), когато се покръстил приел името Пантелеймон (от гръцки – Всемилостив).

boel1111Ученик на знаменития тогава лекар Ефросин и станал после придворен лекар на император Максимиан, който заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове.

Част от мощите му се пазят в светогорския руски манастир Св. Панталеймон.
В съответствие с характеристиката на светеца като лечител през ІХ в. в манастирите, носещи неговото име в Охрид и Преслав, били създадени медицински школи и лечебници.

В българския фолклор е известен  като Пантелей Пътника. Смята се, че днешният ден е много подходящ за пътуване.
В българските народни вярвания се казва, че на този ден щъркели, лястовици и други птици, които през зимата отлитат към по топлите страни, правят първата си подготовка за пътуване преди да отлетят от страната.
Затова се смята, че днешният ден е много подходящ за пътуване. Оттам идва и прозвището на светеца – Пантелей Пътника.
На много места в страната празникът на Свети Пантелей се отбелязва за предпазване от бури и наводнения. Във фолклора днешният ден се определя като тежък и затова не трябва са се върши никаква домашна работа.

Честит професионален празник на всички български лекари в Кипър.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*