Депутатите разнищват въпроса за контрабандата с цигари

И дали Кипър е международен център за контрабанда на цигари?

Депутатът от АКЕЛ Ирини Хараламбиду разпитва за решението на митническата служба да изиска от главния адвокат да прекрати наказателното преследване на лица, замесени в случая с контрабандата на цигари през 2009 г., поради факта, че те не могат да бъдат открити. Депутатът каза, че те са били изненадани да видят писмо от митническите служби, в което те искат да бъде спряно наказателното дело срещу трите физически лица и дружеството, защото те не могат да бъдат намерени. Петрос Клеридис, който е бил главен прокурор в този момента, пише до митниците на 26 юли 2013 г., като отбелязва, че „това е много странно, че призовките не могат да бъдат връчени, имайки предвид факта, че обвиняемите са добре познати членове на обществото, а компанията е известна. Особено, когато единия от тях се появява в медиите много често”, каза Клеридис.
Делото се отнася за 25 000 стека цигари иззети от склад в Цери, Никозия през октомври 2009 г.
Процедурата по делото се проточи и след като обвиняемите платиха 350 000 евро случаят беше приключен. Миналата седмица Хараламбиду спомена, че един от заподозрените от делото през 2009г. е същият човек, задържан през октомври 2015 г., когато са намерени и конфискувани 19.5 тона тютюн в склад в Арадипу, Ларнака. 37 годишният мъж през 2009г. е работил като полицай, след ареста е бил уволнен.

„Ако някои хора знаят как се играе играта и да се възползват от вратички в закона, за да се измъкнат от съда, ние също знаем как да повдигнем въпроси към комисиите с цел защита на обществения интерес”, каза тя. „Ние трябва да бъдем загрижени за това какво се случва в тази страна и защо има обвинения, че Кипър е международен център за контрабанда на цигари”.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*