Действията на хутите се отразяват на цените в магазините

Рисковете, пред които са изправени корабните компании в Червено море, ги принуждават да търсят други маршрути. Тези решения няма как да не засегнат икономиката на Кипър и неговите жители.

От декември атаките на хутите в Червено море срещу търговски кораби предизвикаха паника сред собствениците на кораби. Мнозинството избраха по-дълъг, заобиколен маршрут през Южна Африка.

Сега ще са нужни 20 дни повече, докато стоките от Азия достигнат до средиземноморските страни. А към Кипър и източното Средиземноморие – още повече.

От своя страна цените на контейнерните превози са се увеличили. Ако преди декемврийските събития един контейнер от Азия до Европа беше доставен за 1800-2000 евро, сега цената на доставката е 6500-7000 евро.

Генералният секретар на Кипърската търговска асоциация на дребно Мариос Антониу казва, че поради удължаването на логистичната верига, цената на определени стоки в Кипър ще се увеличи. На първо място, увеличението на цените вече се забелязва при продажбата на електроуреди, стоки за дома, мебели, инструменти и оборудване. Цената на колите и облеклото също се очаква да се повиши.

Мариос Антониу отбеляза, че 12% от световните маршрути за доставки минават през Суецкия канал. Броят на корабите, използващи този маршрут, е намалял с 42%. Според Bloomberg до началото на декември през Червено море са преминавали 272 кораба. В момента само 114 продължават да използват този маршрут.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*