Две жалби бавят важен проект за община Ларнака

Вчера Cyprus news обяви, че две жалби забавят програмата за инсталиране на големи подземни контейнери в туристическата крайбрежна зона на Ларнака.

подобно съоръжение в Никозия
подобно съоръжение в Никозия

Общината планира да приложи амбициозна програма за управление, събиране и обработка на отпадъците, с финансиране от ЕС, което предвижда инсталирането на големи подземни контейнери за рециклиране на отпадъците от заведенията.

Според кмета на града, А.Луруджатис, проектът е обезпечен финансово от европейска програма, прилагането на проекта е одобрено от общината и се очаквало той да бъде изпълнен през първите четири месеца на 2016-та година. Двете жалби, касаещи монтирането на подземните контейнери и закупуването на специална техника за тяхното изпразване забавят изпълнението му. Подобни жалби вече спряха изпълнението на проекта в общините Агия Напа и Паралимни.

Кметът изрази надежда, че до март проблемите ще бъдат преодолени и посочи, че забавянето няма да се отрази на финансирането на програмата от ЕК.

Програмата предвижда монтирането на 64 големи подземни контейнера за събиране на рециклируеми материали и битови отпадъци в определени точки в Ларнака. Ще бъдат закупени и два специални камиона с кранове, които ще вдигат контейнерите, ще ги опразват и връщат обратно на местата им. Собствениците на хотели и ресторанти, както и обществеността, ще могат лесно да използват тези контейнери и да хвърлят отпадъците разделно.

Целта на програмата е да се премахнат обичайните зелени контейнери от крайбрежната туристическа част на града, които особено в горещите месеци не представляват красива гледка за гости и туристи.

Общата стойност на програмата ще бъде 1,8 милиона евро и Община Ларнака ще плати само € 100 000 на два транша. Управлението и поддръжката на оборудването ще бъде изцяло грижа на общината като тяхна собственост.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*