Гръцки корабни фирми обмислят преместване в Кипър

Гръцки корабни компании искат да се преместят в Кипър заради нестабилността и несигурността в Гърция, потвърждава Изпълнителният директор на Камарата по търговско корабоплаване в Кипър – Томас Казакос. Той потвърди, че от тяхна страна  вече са поискани консултации по данъчни и други въпроси. Делът на гръцките компании е около 40% в кипърския корабен регистър.

korabi“Като се има предвид развитието на събитията в Гърция, естествено е някои корабособственици да обсъдят Кипър като” алтернативно пристанище”. В допълнение, националните, социалните и религиозни връзки между нашите две страни имат силни дългосрочни отношения в областта на корабоплаването, “- каза Казакос за СМ. „Ние им предоставяме информация, но изборът е техен”, – добави той.

В изявлението си той каза, че инфраструктурата, управлението и данъчното облагане на Кипър е привлекателно, с конкурентна и прозрачна система. Добави, че кипърската корабна индустрия няма да се повлияе от проблемите в Гърция. Кипърския търговски флот наброява около хиляда океански плавателни съда, в света е десети по големина, а в ЕС е на трето място. Около 4% от световния морски флот се управлява от Кипър.

Приносът на корабоплаването в икономиката на Гърция

На 13,4 милиарда евро възлиза приносът на гръцкото корабоплаване в брутния вътрешен продукт на Гърция. Това се равнява на почти 7% от общата му стойност, сочат данните от изследването на международната консултантска компания Boston Consulting Group.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*