Гражданските партньорства в ръцете на депутатите

Вътрешният министър Сократис Хасикос заяви в четвъртък, че сега зависи вече само от парламента да се придвижи напред законодателството в областта на гражданските партньорства.

Кабинетът в сряда даде зелена светлина на закона за гражданските партньорства в Кипър.

Предложеното законодателство, известно като “Закон за граждански партньорства 2015”, е изготвен от Министерството на вътрешните работи в опит да се насърчава социалната справедливост и да осъвремени кипърското право.

Хасикос заяви вчера, че законодателството ще бъде внесено в парламента същия ден или в петък най-късно.

“Сигурен съм, че парламентът ще гласува закона”, добави още той.

Министърът описва в закона като необходим, за да запълни една законодателна нужда. “Нито правителството, нито парламентът могат да продължат да си правят оглушки или да бъдат безразлични към тази законодателна празнина. Защото по този начин хиляди наши сънародници остават без никаква правна защита.”

Той каза още, че законът има за цел да се осигури правно покритие и защита на правата, свързани с този вид отношения.

Гражданските партньорства, известни също като гражданските съюзи в други страни, са законно признати взаимоотношения между двама възрастни, обикновено еднополови двойки. Те са договорености, подобни на брака, което означава, че се предоставя правна рамка, за да се възползват гражданите от такива законови положения като наследство на имуществото, права на посещение в болницата , родителски права и издръжка.

Подобно на традиционния брак, граждански партньорства могат да бъдат обявени за нищожни или дори да се считат за незаконни, ако те не се уреждат в съответствие със закона.

Предложеният законопроект ще регулира специфични процедури в резултат на разпада на гражданското партньорство, които ще бъдат много подобни на традиционния развод.

Кипърският общество отлага въпроса в продължение на години, докато поддръжниците и противниците му често използват социалните медии за дебат през последните години. Църквата е най-големият противник на държавата в признаването на съюза, извън традиционния брак между мъж и жена.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*