Германия подготвя евакуация през Кипър, но планът за Estia все още е на изчакване

Германия се готви да евакуира хиляди свои граждани от Ливан и другаде в Близкия изток през Кипър във вторник, на фона на опасения за ескалация на конфликта между Израел и Иран.

Германските военновъздушни сили подготвят малък флот от транспортни самолети A400M, които могат да транспортират хора от Бейрут до Кипър, според германския информационен бюлетин  Spiegel, съобщава CNA.

Новината беше потвърдена от държавната телевизия CyBC, която съобщи, че флотът от самолети A400M е бил в готовност в Долна Саксония от седмици.

Въпреки това, според заместник-говорителя на правителството Янис Антониу, планът Estia все още не е активиран официално .

Планът „Estia“ е съществуващ план на Кипър за справяне с масови евакуационни събития на граждани на Европейския съюз и трети страни от съседни държави.

Планът влиза в действие всеки път, когато други страни поискат да използват Кипър като център за евакуации, през който преминават стотици или хиляди хора.

В рамките на седмицата се очаква хиляди германски граждани да бъдат евакуирани от региона, както по въздух, така и по море.

Шведското посолство  в Кипър потвърди, че временно е преместило мисията си на острова от Ливан поради влошаващата се ситуация със сигурността в региона.

Ливан, напрежение, кипър