В очакване на новите  общоевропейски шофьорски лицензи – Какво ще стане със старите

Хиляди българи бяха принудени да сменят европейските си шофьорски книжки с кипърски заради капризи на застрахователните компании, които не искаха да ни правят застраховки с българските лицензи. Лъскавите български книжки по европейски образец бяха предадени и върнати в България и заменени с розово, сгъващо се на три картонче, което след някоя година или се накъсваше от продължително носене в портфейла, или пък буквите му залепваха на пластмасовата опаковка, която се предлагаше в търговската мрежа, в желанието ни да бъде опазено.

И така, краят на оръфаните тройни кипърски шофьорски книжки – картончета, дойде. От 29 юни 2015г. влиза в сила нов вид свидетелство за управление на МПС по европейски образец. Какво правим всички ние, които върнахме българските си книжки, за да ги заменим с кипърски преди много години?

От понеделник издаването на хартиени шофьорски книжки спира

На пресконференция, по повод издаването на свидетелство за управление, в пластмасова форма, министърът на транспорта, комуникациите и благоустройството Мариос Деметриадис заяви, че европейският модел на свидетелствата за управление се въвежда и в Кипър. Новият образец ще бъде пластмасова карта, подобна на кредитна карта с достатъчно защити по нея срещу фалшифициране. Новото свидетелство за управление ще бъде подменяно на интервали, за да се гарантира актуализирането на данните на притежателя.  По отношение на свидетелствата за управление, издадени преди 19 Януари 2013, министърът на транспорта заяви, че ще продължат да се прилагат в рамките на Европейския съюз и да бъдат в обръщение до 19 януари 2033 г.

Директорът на отдела за автомобилен транспорт, Сотирис Колет каза, че от 19 януари, 2013 всички нови свидетелства за управление, издадени в рамките на Европейския съюз са еднакви на вид и размер на “кредитна карта” със стандартизиран европейски формат и сигурност. Той заяви, че новите европейски лицензи постепенно ще заменят над 110 различни хартиени и пластмасови модели, които понастоящем се използват от повече от 300 милиона шофьори в целия Европейски съюз. “Всички нови свидетелства за управление,” каза той, “ще бъдат издадени от новия тип, формат кредитна карта със снимка на притежателя и стандартизирана информация, която ще бъде призната в целия Европейски съюз.”

По отношение на свидетелствата за управление, издадени преди 19 Януари 2013, г-н Колет каза, че притежателите им не са задължени да ги заменят, тъй като остават в сила до 19.01.2033, с изключение на случаите, в които притежателят им вече е навършил 70 години.

Тези от тях, които искат да заменят хартиеното свидетелство за управление с новия пластмасов образец, ще трябва да платят таксата от 40 евро.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*