Властите застанаха на страната на шофьорите

Съветът по пътна безопасност реши две нови мерки. Те ще улеснят взаимодействието на шофьорите с камерите за трафик и ще ги спасят от огромни глоби.

Темата на заседанието на съветниците беше обсъждане на глобите за пресичане на стоп линия и преминаване на червено. Според сегашната система водач, който премине през стоп линия, получава глоба от 25 евро. Всеки, който премине на червен светофар, подлежи на глоба от 300 евро. В този случай камерата може да запише преминаване през червен светофар, дори ако колата е карала малко по-далеч от стоп линията и е спряла.

Министрите на транспорта и правосъдието Алексис Вафиадис и Анна Прокопиу са съгласни, че това е несправедливо за шофьорите. Те предложиха намаляване на глобата за нарушаване на изискванията на светофара от 300 на 85 евро.

Членовете на съвета обсъдиха и как да се справят с шофьорите, извършващи десен завой, след като светофарът светне червено. Правилата за движение не забраняват това, но камерите в някои случаи записват движение през червен светофар. На камерите няма таймери, които да помагат на шофьорите да изчислят дали могат да завършат завоя или не. По-рано обаче беше изяснено, че шофьорите имат три секунди да направят това, след като светофарът светне в червено. Членовете на Съвета решиха да увеличат това време до четири секунди.

От 1 януари 2022 г. до 31 август 2023 г. камерите са заснели 241 694 нарушения на пътя, средно по 12 085 нарушения на месец.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*