Важно: Пътни камери и глоби в Кипър

За какво може да получите глоба от пътна камера?

Мрежата от пътни камери в Кипър продължава да се разширява. Но все още не всички шофьори разбират къде се намират устройствата за заснемане на нарушения на пътя и защо издават глоби.

Като начало си струва да разберете, че камерите записват сравнително стандартни нарушения:

– неспазване на ограничението на скоростта,

– преминаване през червен светофар,

– шофиране зад линията за спиране,

– неспазване на предпазен колан,

– мотоциклетисти без каска

– използването на мобилни телефони по време на шофиране,

– както и използването на други предмети, от които водачът може да бъде разсеян.

Последната точка се отнася до факта, че шофьорите често грешат, като пушат или пият кафе по време на шофиране. Често можете да видите момичета да пипат устните си в движение, да търсят нещо в чантите и т.н. Но дори пиенето на вода по време на шофиране, записано на камера, също е нарушение.

За всяко заснето нарушение от камерата има глоба. Освен това, ако устройството засече неспазване на ограничението на скоростта, системата ще забележи както незакопчан колан, така и телефон в ръка.

Малко за скоростта

Кипър има свои собствени ограничения на скоростта. Те важат и за места, където работят камери:

– при ограничение от 30 км/ч можете да шофирате със скорост до 35 км/ч: поради допустимата грешка започват да се глобяват при скорост от 36 км/ч;

– при ограничение от 50 км/ч е допустимо движение със скорост до 57 км/ч;

– знакът 65 км/ч „позволява” да се движите със скорост до 73 км/ч.

Нарушаването на ограничението на скоростта подлежи на прогресивна скала от глоби:

– при превишаване на допустимата скорост с 30%, глобата ще бъде две евро за всеки километър и една точка в книжката за глоби на водача;

– при превишаване на разрешената скорост с 50% глоба от три евро за всеки километър и две точки в книжката за глоби на водача;

– ако превишите разрешената скорост със 75%, глобата ще бъде пет евро за всеки километър и три точки в книжката за глоби на водача.

Ако камерата запише значително превишаване на скоростта, тогава се прилага най-тежкото наказание – случаят на безразсъдния шофьор се изпраща в съда.

Спиране върху стоп линията

Шофьорите трябва да се съобразяват и с наличието на стоп линия на местата с пешеходни пътеки, оборудвани със светофарна уредба. Те са маркирани с бели и червени линии. Винаги трябва да спирате преди бялата линия. Застъпването на тази маркировка се наказва с глоба от 25 евро.

Преминаването на червено след включване на забранителен/червен светофар се счита за грубо нарушение и се налага глоба от 300 евро и три наказателни точки.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*