Българите в Кипър гласуват

 

Леко напрежение в СИК Никозия, струпване на гласоподаватели пред българското посолство

Българи от Никозия, чакали повече от два часа да упражнят правото си на глас, позвъниха преди броени минути, възмутени от бавното протичане на гласуването. Ядосана дама заяви, че това се случва за първи път и предпочита да не гласува, независимо, че е чакала повече от два часа.

20161106_181243

Сигналът веднага бе предаден на посланик Хр.Георгиев, който заяви, че “проблемът не е в организацията, а в процедурата по попълване на декларации и вписването на гласоподавателите в изборните списъци, което отнема около 4 минути заедно със самото гласуване.”

До 11 октомври българите в Кипър имаха възможност да се регистрират онлайн или да попълнят заявление, с което изразяват волята си за даване на вот. Така техните имена влизат в изборните списъци и нямаше да е необходимо сега да попълват декларация. Днес само щяха да получат бюлетините и гласуват.

По всяка вероятност никой не отчете задължителния елемент в тези избори, нито пък големия интерес.  Ако ЦИК бяха провели един тест за необходимото време за гласуването на 10 човека например, веднага можеше да се направи сметка колко време е необходимо за гласуването на 500 сънародници. А в Никозия те не са 500.

Обръщаме Ви внимание, че изборния ден трябва да приключи в 20:00 часа, но ако пред секцията в този час има струпване на желаещи да гласуват, то председателя на изборната секция трябва да събере личните им карти или паспорти и да им се даде възможност да гласуват, но не по-късно от 21:00 часа.

Следващата неделя, на 13 ноември отново ще се гласува заради очаквания балотаж. Вероятно трябва да се вземат мерки за втора тъмна стаичка (ако законът го позволява) и по-добра организация.

Ако в Никозия наистина има много чакащи хора пред българското посолство, биха могли за 30 минути да стигнат до Ларнака и там да упражнят правото си на глас, защото до края на изборния ден има по-малко от час и половина.

Във всички други градове изборния ден протича нормално.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*