Битката за кипърския продукт халуми навлезе в нова фаза

Борбата за запазването на халуми като защитено наименование за произход (ЗНП) ще бъде трудна

Животновъдите във Великобритания показват особено притеснение, тъй като обявяването на „халуми“ като защитен от ЕС продукт, ще обърка техните сметки и производство.

Оказва се, че и там има много производители на продукта, които си дават ясна сметка, че ако кипърското халуми получи защитата на ЕС, никой няма да има право да произвежда и продава халуми, освен Кипър.

халумиМинистерството на околната среда, храните и селските райони на Великобритания призова производители, които смятат, че ще бъдат засегнати от издаването на сертификат за ЗНП, да подготвят възражения и да ги представят до септември.

В централна статия, английската медия British Mirror обявява, че „британските производители на сирена ще се борят срещу действията на Европейския съюз да забрани производството на халуми извън Кипър.”

Проучване на Cyprus mail показва, че Великобритания е на второ място в потреблението на халуми в Европа. Фирмите, които произвеждат този вид  сирене като цяло не са британски, има турци, сирийци, дори имигранти като  частни производители, които рекламират продукта като произведен от овче или козе мляко, без примеси от краве мляко, както често се случва в Кипър.

Сред аргументите, изтъкнати от производителите е, че халумито първо е приготвяно в страните от Близкия изток и после  е станало популярно и в Кипър.

ΧΑΛΟΥΜΙХалумито обаче отдавна е излязло от границите на Европа

Най-популярния американски вестник Ню Йорк Таймс в статия приканва

обществеността да опита халуми като лека лятна храна.

Министърът на земеделието Никос Кугиалис коментира, че външните реакции показват правилността на техните действия.

„Фактът, че някои чуждестранни компании са разтревожени относно издаването специалния сертификат на ЕС на халуми, показва верността на заявлението, подадено от Кипър, но и значението на нашия продукт“, заяви той пред CNА.

Поканен от CNA да коментира съобщението, че британски фирми планират да убедят своето правителство да протестират срещу защитата на Халуми, той каза, че в момента ние се намираме в период на възражения, които може бе ще бъдат подадени от различни страни, които считат, че халуми е техен  традиционен продукт и по закон имат право да подадат възраженията си до 28 октомври.

„Това, че някои в момента са разтревожени от утвърждаването на халуми като запазена търговска марка за Кипър, не означава че могат да кандидатстват за гаранцията.“

Той добави, че реакции се очакват и те разкриват значението на продукта. Той отбеляза, че след регистрацията на халуми като ЗНП, това ще отвори нови перспективи за страната, ще се увеличи търсенето, а  чуждестранни компании вече няма да имат право да произвеждат халуми.

Очаква се решението на ЕС да бъде произнесено след края на периода за протест.

В опит да предотврати жалбата на британските производители, г-н Кугиалис планира да се срещне с английския си колега на 7 септември в Брюксел в кулоарите на Министерския съвет.

2 коментара

  1. govori se kakvo li ne a za6to nikoi ne si spomnj varenoto sirene koeto sa me y4ili da pravia v bg , i jvno kogato se pravilo po dvorovete na rodmata ni bg a ne da se bijt v gurdite i kipurci i anglo4ani i da namerjt putj na mle4nij put ot kude trugva i togava da pravjt EC zabrani koi kakvo i kude proizveJda

    • Ти явно и идея нямаш как се приготвя халуми!
      Относно англичаните-когато халумито се е приготвяло в Кипър,те още не са знаели къде се намират!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*