Бан призовава лидерите да “вървят заедно”

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун е казал на президента Никос Анастасиадис и на кипърския турски лидер Мустафа Акънджъ, че той няма да се намесва от началото на възобновяването на преговорите между двамата мъже миналата седмица.

Според съобщения във “Филелефтерос” днес, ръководителят на ООН е говорил с двамата в събота, като ги призова да поемат “по-протагонистична роля в преговорите” и “да вървят заедно”. Той е казал още по време на разговора, че ООН ще се намеси само ако бъде призована.

Съветът за сигурност на ООН приветства възобновяването на мирните преговори за Кипър, като изрази надежда за постигане на цялостно решение на базата на двуобщностна федерация.

В изявление, направено късно в петък, се казва: “Членовете на Съвета за сигурност, изразиха надежда, че лидерите ще се възползват от тази възможност, за да се постигне цялостно уреждане на базата на двуобщностна, двузонална федерация с политическо равенство, както е посочено в съответните резолюции на Съвета за сигурност”.

Членовете на Съвета за сигурност потвърдиха подкрепата си за процеса в съответствие със съвместното комюнике от 11 февруари 2014 г. и на усилията на специален съветник Еспен Барт Ейде на ООН.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*