Банките в тревога, кипърци спряха да искат кредити

Кипърци спряха да искат кредити поради несигурността и проблеми с ликвидността и вече не искат да задлъжняват. Търсенето е толкова ниско от задлъжнели домакинства, че хората предпочитат да живеят в ограничения, отколкото да потъват все повече, поради неспособност да обслужват старите си задължения. А само преди няколко години голяма част от населението живееше основно с кредити, не само за закупуване на жилище, но и за нормални разходи за закупуване на битова техника, почивка или друго, за което нямат пари в брой.

ipoteka-kreditИсканията, които отправят към банките днес са в областта на преструктуриране на банковите кредити на съществуващи заеми или друга корекция, поради невъзможността за обслужване.

Показателно е, че златният период на банките отмина. Само преди март 2013-та, за една година банките са дали около 4 млрд.евро ипотечни кредити. Новите кредити през март 2015-та бяха само за 52 млн.евро,  през февруари 41 млн., а през януари – само €36 милиона. За цялата 2014-та банковите кредити за покупка на жилище са на смешната сума от €500 млн.

Независимо от това, ипотечните кредити си остават като основна дейност на банките в страната.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*