Американският военен кораб напусна Ларнака, предизвиквайки слухове

В кипърските медии имаше публикации и спекулации относно американския кораб USS Donald Cook и евентуални военни операции срещу Сирия, ден след като корабът напусна пристанището на Ларнака.

Според уебсайта им USS Donald Cook – който е въоръжен с ракети Tomahawk – напусна Ларнака в понеделник, след като завърши планирано спиране на пристанище Ларнака.

„Посещението допринесе за засилване на отношенията между САЩ и Кипър, тъй като двете страни работят заедно за укрепване на регионалната сигурност и стабилност. Присъствието на кораба в Средиземно море е демонстрация на нашия постоянен ангажимент за регионална сигурност“, се казва в сайта. В сайта се казва още, че USS Donald Cook със седалище в Неапол, Италия, провежда целия спектър от съвместни и военноморски операции, често заедно с партньорите си, за да подобри националните интереси на САЩ, сигурността и стабилността в Европа и Африка.

Въпреки, че USS Donald Cook е в рутинни операции в източното Средиземноморие, чуждестранните медии спекулират, че кораба може да бъде използван срещу сирийското правителство като отговор на предполагаемото използване на химическо оръжие в град Доума.

По-рано американският държавен секретар на отбраната Джим Матис заяви, че „първото нещо, което трябва да разгледаме, е защо химическите оръжия все още се използват изобщо, когато Русия беше рамков гарант за премахването на всички химически оръжия?“.

Сирия и Русия отхвърлиха твърденията, че химическото оръжие е използвано от правителството на Асад.

Руското министерство на външните работи изрично предупреди Вашингтон, че всяка „военна намеса“ в Сирия би била „неприемлива“ и би довела до „най-сериозни последици“.

Източник: CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*