“Аз не съм Робин Худ”, каза здравният министър Джордж  Памборидис

“Аз не съм Робин Худ”, но здравните реформи задължително трябва да се направят, каза здравният министър Джордж Памборидис. „Аз не се стремя да накажа всички, които се опитват да ограбят държавните  болници, но искам да съм уверен, че членовете на обществото получават здравното обслужване, което заслужават.

 Памборидис обеща да има национална схема за здравеопазването (NHS) преди края на мандата му.

“За това получих своя мандат и трябва да работя за изпълнението на Националната здравна схема”, каза той.
Коментирайки последните си изявления за сектора на общественото здравеопазване, където той спомена за съществуването на феодални владения, обясни, че всеки, който е имал вземане-даване със здравния сектор, много добре знае какво говоря. “В края на краищата, хората плащат за тези услуги, именно те са нашите шефове”, каза министъра.
Обещанието на министъра бе да се изчисти корупцията и враждуващите клики в здравната служба, което бе приветствано от политическите партии и те му гласуваха доверие. Всички критикуват състоянието на здравните услуги и неуспехът досега да се приложи националната схема за здравеопазването, едно от изискванията на Спасителния план за Кипър. Според условията на сделката, Кипър е трябвало да предложи и приеме национална схема за здравеопазването до 2015г. Джордж Памборидис замести Филипос Патсалис , който подаде оставка през юли, като изтъкна лични причини, но молбата му за напускане, говори по-скоро за икономически интереси, които пречеха за осъществяването на реформите.

Патсалис бе назначен през март 2014г. и трябваше да реализира НЗС възможно най-скоро, но след няколко закъснения поради разногласия с медицинските специалисти, съюзи, и други технически въпроси, датите бяха постоянно отлагани. Новите дати за изпълнение на националната схема за здравеопазването са септември 2016, или два месеца по-късно в най-лошия случай, за едната фаза и март 2017г. за втората фаза.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*