Агия Напа и тази година за рекордите на Гинес със Зейбекико

Агия Напа отново има твърдото намерение да постави нов рекорд на Гинес на 27 септември, организирайки тази година надпревара с танца Зейбекико.

Кметът на Агия Напа, Янис Карузо заяви, че тази година надпреварата ще бъде с танца Зейбекико, като желанието на организаторите е да привлекат не само местни танцьори, а и многобройните туристи от района.

Зейбекико е гръцки традиционен танц в размер 9/4 или 9/8 и бавно темпо. Състои се от сложни стъпки, подскоци и прикляквания, които танцьорът импровизира. Традиционно се танцува само от мъже, но в съвременността понякога танцуват и жени. Изпълнява се индивидуално в кръг от публика, която е коленичила и поощрява танцуващия с ръкопляскания и провиквания. До преди няколко десетилетия е съществувал обичаят публиката да чупи чинии на пода около танцуващия. Дали в Агия Напа ще се чупят чинии, организаторите все още не съобщават, но със сигурност най-добрите танцьори от всички школи на острова ще присъстват на събитието.

Г-н Карусос изрази мнение, че “всички, които ще присъстват на събитието ще бъдат удовлетворени и впечатлени от представянето и ще положат усилия да счупят досегашния рекорд.

Тази година, продължи той, “на 27 септември в 17:00 часа на площад Сеферис в Агия Напа всички ще танцуваме Зейбекико Евдокия. Този танц е най-известният в Кипър и Гърция, добре познат и е танцуван от хиляди хора на различни събития по целия свят. “

Кметът казва, че едни от основните им приоритети сега е да се опростят стъпките на танца, за да може да се танцува от всички желаещи непрофесионалисти. В страницата на Община Агия Напа вече е качен видеоклип с хореографията за тези, които искат да научат стъпките на: www.agianapa.org.cy

Всички, които искат да се регистрират за участие, могат да направят това в уебсайта на Общината. Това важи не само за танцовите групи, а и за гостите и туристите. Община Агия Напа държи да знае точния брой на участниците, защото за целта ще изработи специални фланелки, за да могат всички участници да бъдат облечени еднакво.

Освен това, общината  ще покрие разходите за автобуси за всички танцови школи, които искат да участват в надпреварата в Агия Напа.

„Поканата е отворена за всички, независимо дали човек е сам или с група, било то танцов клуб или дискотека. Единственото нещо, което искаме, е  участниците да се запознаят с хореографията и да са еднакво облечени”, добавя кметът на Агия Напа.

На клипа: 749 човека играят Хасапико в Ларнака за рекордите на Гинес.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*