ЮНЕСКО призна чипровските килими за световно културно наследство

ЮНЕСКО призна традицията за производство на чипровските килими за световно културно наследство, съобщи организацията на интернет сайта си.

В списъка на елементи, вписани в Световната листа на нематериално културно наследство, бяха включени още седем елемента от Алжир, Армения, Азербайджан, Боливия, Босна и Херцеговина, Бразилия, Бурунди.

Българската кандидатура „Традицията на производство на Чипровски килими” беше представена пред ЮНЕСКО в края на март миналата година.

От ЮНЕСКО са публикували и кратка информация за чипровските килими, в която се обяснява, че те са ръчно тъкани на вертикален стан от жените в Чипровци, а тъкането им се приема като древна форма на тъкачна техника.

Начинът на изработване се предава от майки и баби на техните дъщери, често по време на съвместната им работа по големи килими. Младите хора в Чипровци се учат да тъкат и в организирани към училището и читалището групи за тъкане и багрене с естествени багрила. Мъжете обикновено се занимават с производството на вълна, обработката и багренето й. Готовите килими са известни с техните композиции, орнаменти и цветове, се посочва още в информацията.

Тъкането на Чипровските килими е третият български елемент, вписан в Световната листа на нематериалното културно наследство. В листата са включени още Бистришките баби (2006/2008) и нестинарството (2009).

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*