Що е то “синдром на пенсионирания съпруг”?

Пенсионирането може да бъде много стресиращо преживяване за двойките

 

Пенсионирането е моментът, когато съпругът и съпругата най-накрая имат възможност да прекарат известно време заедно, свободни от стреса и напрежението в работата.

Това обаче е етап от живота, който е доста далече от спокойствието. Пенсионирането може да бъде много стресиращо преживяване за двойките, пише “Дейли Мейл“.

Много съпруги започват да страдат от “синдрома на пенсионирания съпруг” веднага, след като мъжете им спрат да работят, твърдят учените.

Те открили, че

почти половината от жените се оплакват от увеличаване на нивата на стреса, депресия и безсъние, след като съпрузите им се пенсионират.

И за да стане още по-лошо учените са открили, че състоянието на жената се влошава с всяка година, която силната половинка прекарва в пенсия.

Те казват, че страданието засяга не само домакините. Положението може да бъде още по-тежко за жените, които все още работят, докато мъжете им си стоят у дома.

“Установихме, че

ефектите от пенсионирането на съпруга са по-силни при работещите жени,

които са стресирани от работата си и имат по-малко време да се съобразят с допълнителните изисквания на съпрузите им пенсионери”, заявяват учените.

Част от причината е, че жените са изправени пред увеличение на домакинската работа, съобщават авторите на проучването. Освен това те трябва да се справят и с допълнителната тежест от намаляването на приходите, което е допълнително безпокойство и за двамата партньори.

Изследването е проведено от социалните учени д-р Марко Бертони и д-р Джорджо Брунело от Университета в Падуа. Те са анализирали интервюта с 840 японски жени между 2008 и 2013 г.

Учените избрали Япония, защото в тази страна се смята, че има най-силните традиции по отношение на ролите на два двата пола в семейството.

Изследователите обаче са категорични, че резултатите от проучването могат да се прилагат в много страни, тъй като те са още по-ярко изразени, когато и двамата партньори работят.

Авторите на изследването, публикувано в списанието на Института за изследване на труда, казват: “След като цял живот са били разделяни от работата и между тях е имало прогресивно отчуждение, много японски двойки са принудени да започнат да прекарват времето си заедно, когато мъжът се пенсионира.

Това може да бъде

много стресиращо преживяване за жената, която изведнъж е изправена пред постоянното присъствие на непознат в къщата и допълнителната тежест на исканията му”.

Проучването показало, че 47% от жените съобщават за емоционални проблеми, когато мъжът им се пенсионира, при 41% проблемите са подчертани, 23% споделят, че са депресирани, а 16% са имало проблеми със съня.

Теорията за синдрома на пенсионирания съпруг е спомената за първи път преди 30 години от американския лекар Чарлз Клифърд Джонсън. Съпруги на пенсионирани мъже му казвали “ще полудея”, “искам да крещя” и “той постоянно се мотае в краката ми”, пише Джонсън през 1984 г.

Неговата теория печели много внимание, но новото изследване е първото, което претендира за истинност и е проведено в толкова голям мащаб.

Д-р Бертони и д-р Брунело казват, че резултатите от проучването им показват, че

пенсионирането може да бъде тежко и за мъжете.

“Ефектите са почти идентични при двамата партньори, което предполага, че “синдромът на пенсионирания съпруг” не трябва да се отнася само до жените, тъй като и двамата са засегнати”, заключват авторите на изследването.

Източник: “Дейли Мейл”    

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*