Ще пострада ли Кипър от урагана „Елиас“

Друг ураган удари Гърция на 25 септември. Името му е “Елиас”. До 28 септември се очакват обилни валежи, които могат да причинят наводнения.

Ще стигне ли лошото време до Кипър?

Директорът на метеорологичната служба Клеанфис Николаидис каза, че Кипър ще попадне в зоната на урагана. Но това няма да окаже силно влияние върху острова. „Ние сме в границите на урагана, но това няма да ни засегне в същата интензивност или степента, в която засяга Гърция“, каза Николаидес.

Ураганът донесе дъжд в Гърция, но интензивността му беше значително по-ниска от тази на урагана Даниел. На 25 септември валежите в страната са били 100 мм. За сравнение по време на циклона Даниел, достигнаха 350 мм. Във всеки случай обаче Кипър няма от какво да се страхува, Елиас ще стигне до него в отслабена форма.

През предходните дни температурите в Кипър бяха осезаемо по-високи от нормалните за края на септември. В следващите дни се очаква лек спад. Метеорологът не изключи възможността за слаб дъжд и на места гръмотевични бури.

На 29 септември следобед в Кипър ще духа силен западен вятър. Над източните и югоизточните склонове на Тродос ще се образува облачност. Температурите на въздуха ще се понижат до обичайните за сезона нива: във вътрешността 30-33 градуса, по южното и югоизточното крайбрежие 33-35 градуса, по останалото крайбрежие 30-32 градуса, в планините до 19 градуса.

Силните западни ветрове ще продължат до 30 октомври, като през първите три дни на октомври има вероятност за валежи.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*