Ще последва ли кипърското здравеопазване българският ни модел?

Недостиг на материали и консумативи в държавните болници води до отмяна на планирани операции и интервенции. Здравният министър Филипос Патсалис уверява, че това е инцидентно и много скоро доставките ще бъдат възобновени.

 

Честият недостиг на медикаменти, консумативи и материали наруши сериозно ритъма на работа в държавните болници и доведе до отменяне на десетки планирани операции. В хирургическите отделения лекарите трябва да се справят с неподходящи медицински инструменти, което прави работата по-трудна, а резултатите…, те си остават за сметка на пациента.

В хирургичните и други отделения липсват катетри и други консумативи, което увеличава списъка на чакащите за лечение или различни интервенции.

Здравният министър Филипос Патсалиспризнава, че има недостиг, но това ще е за кратко време, поради непредвидени фактори, влияещи върху доставките като „неочакван ръст в потреблението, трудности в намирането на консумативите или забавяне на поръчките”.

Рецесията принуди хиляди кипърци, които в друго време биха потърсили помощ от частните клиники, сега да се обърнат към държавата за медицинско обслужване, което доведе доста напрежение в сектора на държавното здравеопазване. Министърът отрече в министерството да има информация за съществен недостиг на консумативи и принудително отлагане на операции.

„Недостигът на някои видове катетри е решен и тяхното разпределение е в ход”, каза министърът.

“Отговорният отдел следи потреблението и където е възможно, се прави преразпределение на липсващите консумативи, за да не се спира работата на лекарите”, заяви той.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*