Шулц притеснен от позицията на Гърция

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц предупреди левия гръцки премиер Алексис Ципрас в сряда за неговата, отклоняваща се от позицията на Европейския съюз, позиция по отношение на Русия в Украйна криза.

Ципрас, който спечели изборите в неделя, обезпокои европейските партньори в сряда като критикува изявлението на ЕС, в което се предупреждава Москва, че е изправена пред нови санкции заради ролята си в Украйна.

Решението му да приеме руския посланик, преди да се срещне други чужди длъжностни лица не остава незабелязано нито в Брюксел, нито в Берлин.

“Забелязвам с тревога, че Гърция днес изостави съвместната позиция на Европейския съюз по отношение на Русия,” каза Шулц вчера пред германския телевизионен оператор ZDF. “Не можеш, от една страна да искаш от Европа да  покаже солидарност с твоята страна, както г-н Ципрас прави, и след това, да предприемеш като първа официална стъпка разделяне на общата европейска позиция”, добави той. В допълнение, Ципрас хвърли предизвикателство отправено към международните кредитори за спиране на приватизационни планове, договорени в спасителния план на страната.

Шулц, който е член на немската социалдемокретическа партия, която е част от управляващата коалиция в Германия, ще се срещне Ципрас днес в Атина, за да обсъдят дневния ред на новото „anti-bailout“ правителство и как Гърция иска да реши дълговите си проблеми.

“И аз ще му кажа, че едностранните подходи във външната политика няма да му помогнат”, каза Шулц.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*